Jag har en tid funderat på hur man skulle kunna ta åt sig information på ett bättre sätt. RSS-feeds är ett steg i rätt riktning, men det bli fortfarande ‘information overflow’ efter en viss tid. Man vill kunna filtrera även den informationen på ett smart sätt.

Jag funderade då på om man kunde göra en applikation som hanterar filtreringen. Och gör det på ett smart sätt. Den skall alltså lära sig vad man är intresserad av, vilket kan ta ett bra tag. Man vill ju heller inte missa någon information som kan vara bra…

Men sen skulle jag vilja göra applikationen tillgänglig till flera så vem som helst kunde nyttja den. Och då som en webbapplikation. Men då kommer vi in på något som jag skulle gissa blir ett problem.

De flesta ‘informationskällor’ är rädda om sin information och tillåter inte att man kopierar eller flyttar informationen för annat än personligt bruk. Om man skall skapa en sådan applikation vill man för att minska belastningen på nätet ladda ner informationen och spara ner det man är intresserad av. Men om man har en traditionell webbapplikation kräver det att man har en server som håller informationen. Och vem äger informationen där? Troligen skulle man säga den som äger servern, vilket vorde innebära att den som äger servern har gjort sig skuldig till brott på källans ‘Terms of use’.

Med web 2.0 (ex. www.start.com) löser man det här genom att informationen laddas direkt från källorna till klienten. Det går alltså inte via någon central server. Vilket är exemplarisk bra. Men man får fortfarande ingen filtrering, och belastningen på servern kan bli större än nödvändigt om användarna är ‘informationshungriga’.

Så det ända sättet att lösa det verkar vara skapa en desktop-applikation som laddar informationen och filtrerar den lokalt hos varje användare. Eller kanske en webb-applikation som jobbar enligt web 2.0…..

Annonser